Mikroszkop.hu (Budapesti Távcső Centrum)

5 megapixeles Delta Smart digitális mikroszkóp tesztje

Üzletünkben nagyon sokszor keresnek kompakt és jól használható digitális mikroszkópot akár munka, akár hobbi célokra. Eddig azonban igazán jól használható és kényelmes alternatíva nem volt elérhető áron. A Delta cég nemrégiben dobta piacra legújabb digitális mikroszkópját, az 5 megapixeles Smart-ot. A digitális technika fejlődését jól mutatja, hogy a korábbi modelljükhöz képest csak alig drágább (27 ezer Ft kontra 32 ezer Ft), ám a hasonló árért most már 5 Mp felbontást kapunk 2 Mp helyett, és a mikroszkóp mérete is csökkent, az állvány sokkal stabilabbá vált.

 

A mikroszkóp részei

 

A kis digitális mikroszkóp igényes, ajándéknak is kiváló kartondobozban érkezik. Az állvány és a mikroszkóptest összeszerelése néhány percet vesz igénybe. Az eszköz szabvány USB csatlakozással rendelkezik, a megvilágítás a számítógéptől ezen keresztül kap áramot.

A tartozék szoftver CD-je autorun módban indul, és a telepítés is csak pár másodpercet vesz igénybe. A szoftver gyorsan indul és praktikusan kezelhető: látjuk az élőképet, amelyet a menüsor első ikonjára kattintva rögzíthetünk, vagy a második ikonnal videót vehetünk fel. A képeket jobb oldalt látjuk egymás alatt Ha az egeret ezek fölé húzzuk, akkor a monitoron a mentett kép jelenik meg, ha visszahozzuk az élőkép mezőre, akkor az élőképet látjuk. Ez utóbbi automatikusan kisebb felbontású, mint a rögzített 5 Mp kép, ami azért jó, mert az élőképen így gyorsabb a frissítés. Jó, hogy nem nekünk kell állítgatni a felbontást!

Szfalerit (ZnS) kristálycsoport Parádsasvárról (a csoport alig 1 cm hosszú). A mikroszkóp legkisebb nagyításával készült fotó

 

A fokuszálás kétfajta módon történik. Először is nagyjából be lehet állítani a tárgytávolságot, ami az oszlopra rögzített csúszka lazítása (rögzítőcsavarral) után lehetséges. Ekkor a mikroszkóptartó gyűrűt emelhetjük vagy süllyeszthetjük. Nekem általában a munka 90%-ban a felső 1/3 részen volt a gyűrű. Ezután a magasságállító csavarokkal durván beállítjuk az élességet, ha nagyon nem megy, akkor a mikroszkóp oldalán lévő élességállítót használjuk. Majd ismét a magasságállítót, és így tovább addig, míg éles képet nem kapunk. Ha nagyobb látómező szeretnénk kis nagyítással, akkor a tárgytávolságot nagyra állítjuk, majd a mikroszkópon lévő élességállítót balra tekerjük végállásig, és az élességet a mikroszkóp magasságállítójával beállítva megkapjuk a legkisebb nagyítást (20x). Ha most a magasságállítóval süllyesztjük a mikroszkópot és ezzel közelítjük a mintához, és közben jobbra tekerve az élességállítót, utána állítjuk az élességet a mikroszkópon, akkor egyre nagyobb nagyítást kapunk (kb. 40-50x). Ha teljesen jobbra tekerjük az élességállítót a mikroszkópon, és utána felemeljük a magasságállítóval, akkor megkapjuk a legnagyobb nagyítást (elvileg 300x). Itt is lehetőség van kissé balra tekerve kisebb nagyításokat elérni, de a nagyítástartomány nem folyamatos a 20x és a 300x között, van egy tartomány, ami kimarad.

Jogarkvarc kristály Parádfürdőről, mérete 1,5 mm

 

A mikroszkóppal ásványokat fényképeztem, jellemzően mm alatti tartományba eső kristályokat. Optikai minőségére nem lehet panasz, a kép nagyon szép éles. A kezelőszoftver nagyon készséges és jól használható, gyors. Egy kattintással fénykép vagy videó készíthető. A beépített fény bőségesen elég minden nagyításon. A tárgytávolság széles határokon belül állítható, így nagyobb méretű minták is megfigyelhetőek vele. A felbontás bőven eléri a század mm-es határt.

 

Lássunk néhány további fotót!

 

Azurit sugaras kristályhalmaza Pécsről (a csokor 8 mm-es)

 

Gránátkristályok egyéb kristályokkal Szokolyáról, egy patakból (a nagy kristály 1,5 mm)

 

Gránátkristályok (demantoid) Oroszországból, 3 mm-es kristályok

 

Kalcitkristályok sziderittel Kisnánáról (a fehér csokrok mérete 5 mm)

Bournonit-kristályok fehér dolomiton Kapnikbányáról (a szürke kristályok mérete 1-2 mm)

 

A mikroszkóppal minden más tárgyról, mintáról szép képeket kapunk, így pl. növények leveleiről, rovarokról, vagy apró alkatrészekről. Élő rovarok és más apró állatok is tanulmányozhatóak vele, felhasználása igen széles körű.

 

Sánta Gábor

Akciós termékeink

5,0 MP MicroQ-PRO digitális mikroszkóp kamera (USB3.0) mérőszoftverrel

Raktárkészlet
Budapesti üzlet:
Minimális készlet (2-3 db)
Kiszállítás futárral:
Kiszállítás 24-48 órán belül
Bp. üzl.:Minimális készlet
Kiszáll.:Kiszállítás 24-48 órán belül
-39% 94 000 Ft

STM4c-LED sztereómikroszkóp (10x/30x/40x)

Raktárkészlet
Budapesti üzlet:
Folyamatosan raktáron (4+ db)
Kiszállítás futárral:
Kiszállítás 24-48 órán belül
Bp. üzl.:Folyamatosan raktáron
Kiszáll.:Kiszállítás 24-48 órán belül
-8% 59 900 Ft

LACERTA utazó mikroszkóp LED világítással

Raktárkészlet
Budapesti üzlet:
Korlátozott raktárkészlet (1 db). Megrendelés előtt célszerű felvenni a kapcsolat kollegánkkal: +36-1-202-5651
Kiszállítás futárral:
Kiszállítás 24-48 órán belül
Bp. üzl.:Korlátozott készlet
Kiszáll.:Kiszállítás 24-48 órán belül
68 900 Ft

Újdonságaink

MicroQS kamerák

25 740 Ft-tól

STM3c sztereómikroszkóp (10x/30x)

Raktárkészlet
Budapesti üzlet:
Utánszállítás folyamatban (jelenleg 0 db)
Kiszállítás futárral:
Korlátozott készlet (1 db). Megrendelés előtt célszerű felvenni a kapcsolat kollegánkkal: +36-1-202-5651
Bp. üzl.:Utánszállítás folyamatban
Kiszáll.:Korlátozott készlet
-3% 48 400 Ft

STM4b-LED sztereómikroszkóp (10x/30x/40x)

Raktárkészlet
Budapesti üzlet:
Minimális készlet (2-3 db)
Kiszállítás futárral:
Kiszállítás 24-48 órán belül
Bp. üzl.:Minimális készlet
Kiszáll.:Kiszállítás 24-48 órán belül
52 900 Ft